Pages

16 Ocak 2013 Çarşamba

Prostat Hastalığı ve Bitkisel Tedavi

Prostat Hastalığı ve Bitkisel Tedavi
Çağımızda bir çok kişi prostat hastalığı ile uğraşmakta ve bunun sıkıntısını çekmektedir . Prostat tedavisi mümkün olan bir hastalıktır . Fakat çok uzun süre tedavi gerektirir . Ve özellikle yaşlılarda görüldüğü için prostat tedavisine bir çok insan yanaşmamaktadır . Sadece ilaçlar ile tedavi görmeyi tercih eden insanımızın bu tutumu yanlış olsa da doktorlarımızın bir çoğu bu konuya çare bulamamaktadır. Prostat tedavisini mutlaka yaşa bakılmaksızın her hasta görmelidir.
Prostat Nedir ?
Rektumun önünde ve mesanenin altında bulunan çilek büyüklüğündeki şeye prostat ismini vermişler . Prostatın görevi urteta yani idrarı dışarı atmak için kullanılan küçük organın çevresini tamamen çevirmektir . Prostat erkeklerde ( baylarda ) semen sıvısı adını verdiğimiz sıvının büyük bir bölümünü meydana getiren cinsel seks dokusudur. Baylarda üremeyle çok yakından ilişkilidir. Yaşın ilerlemesi ile beraber bir çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıktada çilek büyüklüğündeki doku büyüme gösterir. Sadece erkeklerde görülen prostatın her çeşitinin tedavisi mümkündür . Bu hastalıktada erken teşhisin önemi oldukça fazladır . Özellikle orta yaşa geldiğimizde doktor kontrollerine 6 ayda 1 gitmenizi doktorlar öneriyor . Prostat teşhisi el ile koyulabilir . Lakin biyopsi raporları daha net teşhis ortaya koymaktadır.
Prostatın Belirtileri Nelerdir ?
Gece gündüz fark etmeksizin kısa aralıklarla sık sık tuvalete gitmek. İdrarı boşaltırken acı hissetmek. İdrarı tutamamak . İdrarı tamamen boşalttıktan sonra bile idrar varmış hissine kapılmak. Prostatit ise ; Prostat dokusunun infeksiyonlanmasıdır. Her erkekte görülebileceği gibi , prostatitin bulguları ise şu şekildedir ; Cinsel ilişki sonrası boşalmadan sonra rahatsızlık duymak. İdrarı boşaltırken acı, sancı ve rahatsızlık. Mesane denilen bölgede basınç hissetmek. Karnın alt bölgelerinde sancı duyulması.
Prostat Kanseri Nedir ?
Prostat kanserinin teşhisi biyopsi yapılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu kanser genç insanlarda pek rastlanmaz . Özellikle orta yaşı geçmiş insanlarda görülen prostat kanseri fiziki kontroller sırasında ortaya çıkmamaktadır . Bu kanseri anlamak için biyopsi mutlaka yapılmalıdır . Biyopsi sonrasında ise tedavi süresine bakılmaksızın mutlaka tedaviye başlanmalıdır . Eğer tedaviye başlanmaz ise prostat kanseri diğer bölgelere zamanla yayılır ve sağlığınızı ciddi derecede bozar. Kanser ciddiyetini arttırmadan hemen tedaviye başlanmalıdır.
Prostat Büyümesi Nedir ?
Prostat bezi dediğimiz dokunun büyümesine prostat büyümesi deriz . Prostat büyümesinden sonra hasta idrar boşaltırken ciddi acı duyucaktır. Orta yaşı geçen erkeklerin idrar boşaltım sırasında zorlanmasının en büyük sebeplerinden biriside prostat büyümesidir. Bu hastalığın tedavi yöntemi ise açık prostat operasyonudur . Bununla beraber kapalı prostat operasyonlarıda vardır . Prostat büyük ise bu operasyonlara başvurulur . Eğer prostat küçük ise ilaçla tedavi mümkündür .
Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Cüce Palmiye Meyvesi
1-2 gr tohum dövülür veya öğütülür, biraz su ile içilir. Hazır ilaç şeklinde bulunmaktadır. Isırgan otu kökü ve kabak çekirdeği ile birlikte kullanılabilir. Uzun süreli tedaviye uygundur. 150 ml soğuk suyla kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilebilir. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. Hazır ilaç şeklinde bulunmaktadır.
Isırgan Kökü Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök 150 ml soğuk suyla kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilebilir. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. Prostatın başlangıç devresinde kullanılır, iltihaplanmaya karşı idrar yolarının yıkanmasını sağlar, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği ve buna bağlı vücutta su birikmesi ( Ödem) varsa kullanılmamalıdır.
Kabak çekirdeği: Günlük ortalama kullanım miktarı 10 gr çekirdek içidir, bu miktar günde 3 defada çiğneyerek yenir veya iyice dövülerek su ile içilir. Hazır ilaç şeklinde bulunmaktadır.
Çörek Otu
Günde 15 gr çörekotu 2 veya 3 defada öğütülerek bekletmeden aç karnına yenir. Öğütülmüş çörekotu 2 yemek kaşığı çorba ile veya rendelenmiş elma ile karıştırılarak yenebilir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından 1 haftalık çörekotu kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin ve pekmeze ( 100 gr çörekotu, 150 gr pekmez, 250 gr tahin) karıştırıp aç karnına 1 yemek kaşığı karışımdan yiyebilirler. Tedaviye şikayetler azalana kadar devam edilir, sürekli olarak kullanılması tercih edilmelidir, sarımsakla birlikte yendiğinde bağışıklık sistemini dengeleyerek iltihaplanmanın oluşmasını da ( Prostatit) önler. Sarımsak her defasında 1 diş ( 1 gr) olmak üzere günde 3-4 diş yenir, uygulamaya 2-3 ay devam edilir. Sarımsak havanda dövüldükten sonra, havanda 4-5 dakika bekletilir, yemeğe veya yoğurda katılarak ana öğünlerde yenir. Not: Hazır öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır.