Pages

13 Ocak 2013 Pazar

Dere Otu

Dere Otu
Yöresel İsimleri
Dere otu, Tere otu, Durak otu
Yetiştiği Yerler 
Rutubetli ve sulak yerlerde, bahçelerde yetişmektedir. İlkbahardan eylül ayının sonuna kadar vejetasyonu devam eder.
Kullanılışı 
Yaprakları ve dalları salata ve yemeklerde koku ve lezzet vermek için kullanılır. Çayı yapılarak içilir. Meyveleri çocuklarda gaz giderici olarak kullanılmaktadır.
Faydaları 
İştah açar, hazmı kolaylaştırır, barsak gazlarını giderir. Hafif rahatlatıcıdır. Bebeklerin gaz sancılarını giderici ve anne sütünü artırıcı olarak bilinmektedir. Toksik Etkisi Hamile kadınların kullanması tavsiye edilmez.
Çayı 
Dereotu tohumlarından bir tatlı kaşığı (şayet ezilir veya öğütülür ise daha iyidir) demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su dol-durulduktan sonra 5-10 dakika demlenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları 
Gökçek Ağız kokusu çayı;
20 gr Dere otu tohumu
40 gr Anason tohumu
40 gr Rezene tohumu
Gökçek Şişkinlik çayı;
20 gr Anason tohumu
20 gr Rezene tohum
20 gr Kimyon tohumu
15 gr Dere otu tohumu
10 gr Pelin otu
15 gr Papatya çiçeği
Gökçek Anne Sütü arttırıcı çayı;
10 gr Dere otu tohumu
10 gr Kimyon tohumu
10 gr Rezene tohumu
10 gr Oğul otu yaprağı
10 gr Isırgan otu
Salata 
Dere otu salatalara katılırsa güzel bir aroma verir ve yemeklere, özelikle de çorbalara, etli yemeklere çok az miktarda dereotu tohu-mundan 0,5gr katılır. Su buharı destilasyonu ile dereotu tohumlarından de-reotu esansı (dere otu eter yağı, dereotu uçucu yağı) elde edilir. Dere otu ekstresi, iktidarsızlık, aşırı cinsel arzuları önleme, baş dönmesi ve hava değişimi nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklara karşı kullanılır. Dere otu esansından 3-4damla bir bardak çaya veya bir parça ekmeğe veya bir kesme şekere damlatılarak alınır ve yahut da bir kağıt mendile damlatılarak koklanır.
Benzetme 
Tere otu genellikle rezene ile karıştırılır ve bu iki bitkiyi şu şekilde ayırabiliriz. Rezenenin gövdesi mavimsi yeşil, tere otu ise hafif sarımsı yeşil ve beyaz çizgili ve rezenenin boyu 2 metreyi bulur ve oldukça sık çatallaşır, tere otu ise 120cm boyundadır ve az çatallaşır.
Yan Etkileri 
Dere otunun önemli bir yan etkisi yoktur. Erkeklerin uzun süre ve yüksek dozajda kullanmaları halinde cinsel güçleri düşer.